Logo Provincie Utrecht

Tekst en toelichting

Het jaar 2024 vertoont in grote lijnen hetzelfde beeld als de voorgaande jaren. Er zijn geen duidelijk trends waarneembaar. Wel is opnieuw sprake van een lichte daling van het aantal ingediende bezwaarschriften, klachten en administratieve beroepen.

Rechtsbescherming via de bezwaarprocedure

Burgers en bedrijven worden veelvuldig in hun belangen geraakt door besluiten van de provincie. zowel in positieve als negatieve zin. Omdat wij leven in een rechtsstaat is het in veel gevallen mogelijk om tegen besluiten van de overheid die ons raken bezwaar te maken.

De bezwaarfase is voor een bezwaarmaker een laagdrempelige manier om de grieven tegen een besluit duidelijk te maken. Dat kan relatief snel, eenvoudig en op een laagdrempelige manier. Voor het indienen van een bezwaarschrift is het inschakelen van rechtshulp geen vereiste en aan de behandeling van het bezwaar zijn geen kosten verbonden.

Bezwaarschriften geven de bestuursorganen van de provincie de mogelijkheid om hun besluiten zorgvuldig te heroverwegen. Bezwaarschriften kunnen het bestuur soms attenderen op structurele gebreken in de primaire besluitvorming die zich anders misschien aan het zicht van het bestuur zouden onttrekken. Veel bevoegdheden worden immers ‘laag’ in de organisatie gemandateerd. Daarmee helpt de bezwaarfase bestuursorganen om te letten op de kwaliteit van de primaire besluiten.

Ook uit hoofde van juridische kwaliteitszorg zijn de uitkomsten van de bezwaarfase van belang. Daarnaast is een goede bezwaarprocedure van belang voor de relatie tussen burger en overheid. Gedurende de gehele procedure (vanaf indiening tot het besluit op bezwaar) wordt gekeken of het bezwaar informeel kan worden opgelost, door middel van een goed gesprek, het geven van uitleg en het meekijken met wat er wel kan, met daarbij oprechte aandacht voor wat er speelt bij de bezwaarmaker. In de formele procedure speelt de hoorzitting hier ook een belangrijke rol in.

Eerste stap: informele aanpak via minnelijk overleg en mediation

Na de ontvangst van een bezwaarschrift of een klacht wordt door de behandelend ambtenaar meteen contact opgenomen met de indiener(s) om te vragen of men open staat voor minnelijk overleg over het ingediende bezwaar of klacht.

Minnelijk overleg is niet hetzelfde als mediaton. Van mediation is sprake als een persoon van buiten de organisatie wordt ingeschakeld om te bemiddelen in een lopend geschil.  De provincie beschikt over een coördinator Mediation die is aangesloten bij het Mediation Netwerk Midden-Nederland.  Slechts in een enkel geval wordt een professionele mediator van buiten de provincie ingeschakeld.

Tweede stap: behandeling van klachten en bezwaarschriften door de commissie

Als blijkt dat minnelijk overleg en mediation niet in een voor beide partijen bevredigende oplossing resulteert, of als bezwaarmaker geen gebruik wil maken van een minnelijk overleg wordt het bezwaarschrift door de commissie behandeld en brengt de commissie advies uit aan het bestuursorgaan. Bezwaarde en het bestuursorgaan krijgen eerst de gelegenheid om het bezwaar en het besluit toe te lichten tijdens een hoorzitting.

 De behandeling van een bezwaarschrift door een onafhankelijk commissie dient binnen twaalf weken na het verstrijken van de termijn voor het indienen van bezwaar afgesloten te zijn met een aan de bezwaarmaker verzonden beslissing op bezwaar. Deze termijn kan eenmalig met zes weken worden verdaagd.

De commissie streeft ernaar binnen acht weken na ontvangst van het bezwaarschrift advies uit te brengen, zodat het bestuursorgaan nog voldoende tijd overhoudt om binnen de beslistermijn de beslissing op bezwaar op te stellen.

De werkwijze bij de behandeling van klachten en administratief beroep volgt een soortgelijke route.

Lees meer informatie

Magazines van de provincie Utrecht

Hier vind je de magazines die de provincie Utrecht publiceert. Daarin kun je, in woord én beeld, zien aan welke opgaven we werken. Elke dag weer. Zo balanceren we samen tussen groen en groei.
Volledig scherm