Terugblik 2018 - 2024

In 2018 is het regioprofiel Eeuwig Jong opgesteld. Een belangrijke basis hiervoor was het rapport Stedelijke Regio Utrecht – Verkenning van culturele kansen.

Dit rapport schetst een krachtige regio, onder meer door een relatief jonge bevolking, veel erfgoed en een dynamisch en innovatief cultureel klimaat met veel makers. Vanuit deze regioschets is de naam ‘Eeuwig Jong’ ontstaan, die nog altijd relevant is voor onze regio.

scroll naar beneden

Dit unieke samenwerkingsverband tussen overheden en private fondsen bood steun aan de culturele sector in een tijd van grote uitdagingen waarin “niets meer kon zoals het altijd ging”.

Net als in de andere cultuurregio’s is er ook in Utrecht een proeftuin opgezet, met machtingsmiddelen van het Rijk, om culturele vernieuwing te stimuleren. In de CRU is sinds 2018 gewerkt aan een regionaal actieplan voor het behoud en de ontwikkeling van broedplaatsen en werkruimte voor de creatieve sector, de zogenaamde proeftuin ‘Ruimte voor makers’.

Een mooie uitkomst hiervan is de opening van LAB LOU in 2023, gelegen op de grens van de gemeenten De Bilt en Zeist. LAB LOU is een creatieve en sociale broedplaats voor de regio, waar makers buiten de grote steden geschikte werkruimtes vinden om hun kunstenaarspraktijk te realiseren.

Lees meer over

Een ruimte met stoelen en tafels.

Transformatie

De afgelopen jaren maakte de sector een transformatie door, mede door de coronacrisis in 2020. Nieuwe vormen van kunst en cultuur, zoals digitale cultuur, namen een vlucht.

Tijdens de coronacrisis vonden we elkaar goed dankzij de samenwerking binnen de Cultuurregio Utrecht, wat onder meer leidde tot de oprichting van het Cultuur Innovatiefonds Provincie Utrecht (CIPU). Dit unieke samenwerkingsverband tussen overheden en private fondsen bood steun aan de culturele sector in een tijd van grote uitdagingen waarin “niets meer kon zoals het altijd ging”. Met het CIPU  droeg de CRU tijdens de moeilijke coronajaren bij aan vernieuwing en samenwerking in de sector. Dit fonds kreeg bovendien landelijke erkenning voor zijn innovatieve aanpak.

In 2023 startten we met de uitrol van de pilot van het Culturele Doelgroepenmodel in de hele cultuurregio. Culturele instellingen in de hele provincie kunnen met postcodes te weten komen welke doelgroepen zij bereiken. Dit model segmenteert publiek op basis van cultureel gedrag en voorkeuren, wat inzicht oplevert in demografie, socio-economische kenmerken, media- en internetgebruik en gedrag van huidig publiek en (potentiële) doelgroepen. Dankzij deze gegevens hebben de partners binnen de CRU en met name de culturele organisaties een steeds beter beeld van het publieksbereik in de gehele regio.

Bron | Lab Lou

Ontwikkelingen in onze cultuurregio

Naast de genoemde resultaten hebben er ook nog andere ontwikkelingen plaatsgevonden die impact hadden op onze cultuurregio.

In 2021 is de Neder-Germaanse Limes aangewezen als Unesco Werelderfgoed. De Neder-Germaanse Limes bestaat uit 44 archeologische vindplaatsen, waarvan er 19 in Nederland liggen. Utrecht speelt een belangrijke rol binnen het verhaal van de Limes. De provincie Utrecht telt maar liefst achttien Romeinse schepen, met name in Woerden en De Meern.

De Stelling van Amsterdam die sinds 1996 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat is in 2021 uitgebreid met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Samen vormen zij de Hollandse Waterlinies. Hierdoor heeft een substantieel deel van de provincie (8,5% van de provincie oppervlakte) deze speciale status.

Er vonden gemeentelijke en provinciale verkiezingen plaats waardoor de bestuurlijke samenstelling van de CRU veranderde. Ook hebben veel gemeenten en de provincie Utrecht hun cultuurbeleid geactualiseerd.

Er zijn nieuwe subsidieregelingen geopend voor onder andere creatieve makers en de amateurkunstsector. Subsidie-regelingen van de Rijksfondsen sluiten inmiddels beter aan bij de verschillende cultuurregio’s van Nederland, bijvoorbeeld dankzij de inzet rondom cultuurbeoefening en subsidie-regelingen voor informele netwerken die vaak goed aansloten voor kleinere gemeenten. Door de verschillende specifieke uitkeringen (SPUK) konden, met name kleinere gemeenten, stappen zetten op het gebied van jongerencultuur en talentontwikkeling. Voor de regio Utrecht waar kunstvak-opleidingen een stevige basis vormen, zijn deze SPUK’s belangrijk geweest.

Kinderen en ouders knutselen in de buitenruimte

Bron | Poppodium FLUOR

We zijn trots op de inzet van alle CRU-partners die de culturele sector dankzij de goede samenwerking hebben versterkt. Uit de afgelopen jaren hebben we waardevolle lessen getrokken die nu de basis vormen voor een geactualiseerd Regioprofiel.

Magazines van de provincie Utrecht

Hier vind je de magazines die de provincie Utrecht publiceert. Daarin kun je, in woord én beeld, zien aan welke opgaven we werken. Elke dag weer. Zo balanceren we samen tussen groen en groei.
Volledig scherm