Hoe werken we samen?
Regionale samenwerking is een fundament geworden binnen onze regio. We delen de verantwoordelijkheid, ieder naar eigen vermogen.
Een actieve bijdrage aan ons netwerk is essentieel om samen resultaten te bereiken. Door samen te werken vergroten we ook de slagkracht in de samenwerking met het ministerie van OCW. Dit is belangrijk omdat wij streven naar een betere afstemming en gedeelde (financiële) verantwoordelijkheid tussen de drie overheidslagen om zo de diverse cultuuropgaven van de CRU effectief aan te kunnen pakken.
scroll naar beneden

Bron | Harold Jonker, Unsplash
De structuur van de samen-werking is op dit moment
Er is een kerngroep waarin de gemeente Amersfoort, gemeente Utrecht en de provincie deelnemen. Zij hebben de capaciteit om regelmatig af te stemmen, in een aantal cultuurregio-brede projecten het voortouw te nemen en de samenwerking te faciliteren. Overleg vindt periodiek plaats in een project- en regiegroep. Hetzelfde geldt voor het bestuurlijk overleg tussen deze overheden. Deze kerngroep is goed op de hoogte van wat er speelt in de middelgrote en kleine gemeenten.
Er is een onafhankelijke regisseur die de verbinding legt tussen alle overheidspartijen en richting andere stakeholders, in het bijzonder het ministerie van OCW en belangenbehartigers zoals Kunsten ’92.
Er vindt tweemaal per jaar een ambtelijk overleg plaats met alle gemeenten van de cultuurregio waarin kennis wordt gedeeld en actuele thema’s besproken worden. Ook vindt er tweemaal per jaar een bestuurlijk overleg plaats met alle wethouders en de gedeputeerde. Het uitwisselen van kennis en ervaringen vindt ook plaats via themabijeenkomsten, de nieuwsbrief die per kwartaal wordt verzonden en via de LinkedIn-pagina. Aanvullend wordt begin 2025 een website gelanceerd waar het profiel en de nieuwsbrieven zijn terug te vinden.
Er zijn zes wekelijkse overleggen met het ministerie van OCW en de andere cultuurregio’s.

Bron | Ramon Mangold
Het motto ‘elke regio telt’, krijgt steeds meer invulling, wat positief uitpakt voor cultuur: er is meer aandacht voor het unieke culturele DNA van verschillende regio’s.

Groei
De CRU is de snelst groeiende regio van Nederland: de bevolking van de provincie stijgt tot 2040 met 165.000 inwoners, een toename van dertien procent vergeleken met zeven procent van Nederland als geheel.
De provincie Utrecht heeft met circa 1,5 miljoen mensen het hoogste inwonersaantal op het kleinste oppervlak. Het is een aantrekkelijke plek om te wonen. In 2023 werd Amersfoort uitgeroepen tot European City of the Year, vanwege de hoge levenskwaliteit, vooruitstrevende vernieuwing en behoud van het unieke erfgoed en karakter.
De regio Utrecht werd door de Europese Commissie in 2023 uitgeroepen tot de meest competitieve regio van Europa. Deze erkenning en groei brengen ook uitdagingen met zich mee. De vraag naar cultuuraanbod en culturele voorzieningen groeit en de samenstelling van de bevolking wordt steeds diverser.
Bron | Utrecht Marketing
Lees meer over
Amersfoort European City of the Year
Regio Utrecht is Europa’s meest competitieve regio
Ontwikkelingen op lokaal, regionaal en landelijk niveau
Het motto ‘elke regio telt’, krijgt steeds meer invulling, wat positief uitpakt voor cultuur: er is meer aandacht voor het unieke culturele DNA van verschillende regio’s.
De afgelopen jaren zijn de regionale opgaven veranderd.
De coronacrisis, de hoge inflatie en energiecrisis hebben de cultuursector enorm onder druk gezet, en heeft de extra aandacht voor Fair Pay geleid tot hogere subsidieaanvragen terwijl het beschikbare budget voor de sector slechts beperkt is verhoogd, wat niet helpt in het nastreven van deze ambitie.
Bovendien zijn er landelijke bezuinigingen aangekondigd die de lokale overheden treffen, waaronder een korting op het gemeentefonds en de overheveling van de specifieke uitkeringen (SPUK’s) met een korting van 10%. Deze financiële beperkingen vragen om scherpe keuzes in de samenwerking binnen de CRU, waarbij we cultuur toegankelijk willen houden. Ook de landelijke meerjarige subsidies vanuit de BIS en de Rijkscultuurfondsen pakken voor onze regio minder gunstig uit dan de voorgaande periode. Deze ontwikkelingen zorgen voor financiële uitdagingen binnen de cultuurregio in de komende jaren.

Bron | Cultuurplatform Soest

Bron | Lisanne Lentink
Cultuurbestel
In januari 2024 presenteerde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de propositie Samen cultuur borgen, met een gezamenlijke visie op een sterke culturele sector.
De Raad voor Cultuur bracht haar advies uit voor een nieuw cultuurbestel vanaf 2029 met een grotere rol voor de regio en betere samenwerking tussen de overheidslagen (Toegang tot Cultuur). Hoe het ministerie precies opvolging wil geven aan dit advies is nog onduidelijk, maar binnen de CRU gebruiken we dit advies en de VNG-propositie als inspiratie voor de samenwerking.
Die samenwerking is gebaseerd op gedeeld eigenaarschap en wederkerigheid. We geloven sterk in het samen optrekken om zo de gezamenlijke doelen te bereiken. Het vierjaarlijkse convenant tussen het ministerie van OCW en de CRU (ondertekend door de provincie Utrecht, Amersfoort en Utrecht) stelt dat we ons voorbereiden op het nieuwe cultuurbestel in 2029 en dat we ons de komende jaren actief inzetten in dit proces. Ons regioprofiel ‘Eeuwig Jong’ is een bijlage van het cultuurconvenant 2025-2028.

Bron | Hutspotfotografie
Terug naar hoofdstukken