Cultureel DNA

Onze regio onderscheidt zich door een rijke mix van cultuur, erfgoed en onderwijs en ligt in een dynamische en snelgroeiende omgeving met zowel een stedelijk als landelijk karakter.

Met een breed cultuuraanbod, toonaangevende instellingen, historische locaties en prestigieuze kunstvakopleidingen, op zowel mbo- en hbo-niveau, is de regio een aantrekkelijke plek voor inwoners en bezoekers. Steeds meer jonge, creatieve mensen vinden hun weg (terug) naar de CRU, wat het culturele en innovatieve klimaat verder versterkt. Al in het regioprofiel ‘Eeuwig Jong’ uit 2018 werd Utrecht als krachtige cultuurregio gepositioneerd; deze kwaliteiten zijn sindsdien alleen maar sterker geworden.

scroll naar beneden

Steeds meer jonge, creatieve mensen vinden hun weg naar de CRU, wat het culturele en innovatieve klimaat verder versterkt.

Uniek erfgoed

Een bijzonder kenmerk van de CRU is de hoge concentratie aan erfgoed. Zo heeft de regio onder meer middeleeuwse binnensteden, Romeins en militair erfgoed zoals de Limes en Hollandse Waterlinies en agrarische cultuurlandschappen zoals de Utrechtse Heuvelrug en monumentale buitenplaatsen.

Dit unieke erfgoed is een bron van inspiratie voor makers en festivals. De regio biedt een boeiend contrast tussen dorpen. Bijvoorbeeld tussen Baarn en Bunschoten, die ondanks dat ze naast elkaar liggen elk een eigen karakter en cultuur uitstralen. Hetzelfde geldt voor de stad Utrecht en de omliggende gemeenten als Zeist, Nieuwegein, Houten en De Bilt.

Kinderen spelen op de Romeinse Limes

Bron | Jelle Verhoeks

Artiest zingt op het podium

Creatieve hotspots 
buiten de stad

In Utrecht en Amersfoort is een levendige nachtcultuur en veel ruimte voor initiatieven in de hiphopscene, met invloed in de hele cultuurregio.

De bevolkingsgroei en de hoge huurprijzen in de steden Utrecht en Amersfoort leiden er ook toe dat makers zich steeds meer vestigen in omliggende gemeenten waar betaalbaardere werkruimtes zijn. Deze spreiding verlicht de druk op deze steden en creëert nieuwe mogelijkheden in de omliggende gemeenten. Dit draagt bij aan de culturele spreiding en ontwikkeling van nieuwe creatieve hotspots buiten de stadskernen.

Bron | Jessie Kamp

Freek Zwanenberg toont voorbeelden van AI

Bron | Marieke Duijsters

Spreiding en
divers aanbod

De culturele sector in de CRU onderscheidt
zich door sterke samenwerkingsverbanden en onderlinge verbindingen. Utrecht en Amersfoort zijn culturele ankers met culturele instellingen van landelijk belang en een breed onderwijsaanbod, terwijl gemeenten als Woerden, Zeist, Nieuwegein, Veenendaal en Baarn regionale theaters, poppodia en toonaangevende
festivals hebben.

Zo heeft gemeente Baarn theater de Speeldoos met een landelijke programmering. De Speeldoos werd in 2023 uitgeroepen tot het beste kleine theater van Nederland. Veel kleinere gemeenten blinken ook uit in saamhorigheid, unieke lokale projecten waar de gemeenschap samenkomt. Er werken veel creatieve zzp’ers en makers die een belangrijke bijdrage leveren aan de innovatie van de culturele sector in deze gemeenten. 

Zoals in De Bilt bij broedplaats De CLOU waar ze samen met woon--corporatie Woongroen en gemeente De Bilt, voor vijf jaar het leeg-staande pand omtoverden tot een creatieve circulaire buurtbroedplaats. De CLOU en Broedplaats OostWest uit Amersfoort zijn voorbeelden waarin creatieve zzp’ers en makers zichzelf verder kunnen ontwikkelen. Deze spreiding en diversiteit zorgt voor een evenwicht tussen grote en kleinere plaatsen waar iedereen van profiteert. 

Man danst voor een grote groep

Bron | Hutspotfotografie

Zo heeft gemeente Baarn theater de Speeldoos met een landelijke programmering. De Speeldoos werd in 2023 uitgeroepen tot het beste kleine theater van Nederland.

Uniek en veerkrachtig

De Cultuurregio Utrecht onderscheidt zich daarnaast door haar veelzijdige bevolking, van jong tot oud en met een breed scala aan achtergronden, die bijdragen aan de levendige en gevarieerde cultuurbeoefening.

Wat de CRU als geheel bindt, is het doel om het voorzieningenniveau van cultuur mee te laten groeien met de bevolkingsgroei en toegankelijk te houden voor de hele regio. Dit met oog voor de traditionele en de nieuwe cultuurvormen en de bredere behoeften van de (veranderende) bevolking. Deze sterke culturele infrastructuur en samenwerking maakt ons uniek en veerkrachtig, en geeft vorm aan een cultuurregio die niet alleen trots is op haar geschiedenis, maar ook klaar is voor de toekomst.

Zes mensen dansen

Bron | Daan Jeurens

Samenwerking

Onze kracht schuilt onder meer in ons vermogen om samen te werken met verschillende gemeenten en de provincie Utrecht.

Ook bieden de goed functionerende samenwerkingsverbanden in de culturele sector een bron van kennis. Samenwerkende Utrechtse Musea (SUM) is het platform waar de grotere Utrechtse musea elkaar treffen. Andere voorbeelden zijn het Utrechts Festival Overleg (UFO) en de het Netwerk voor de Streek en Kasteelmusea (SSK). In Zeist werken tien platforms samen op het gebied van programmering en Amersfoort kent het Directieoverleg Amersfoortse Culturele instellingen (DAC).

Groep mensen op een tribune van een theater strekken de armen

Bron | Mariska Staaf Fotografie

Samen optrekken

Er zijn in de hele CRU netwerken van wijkcultuurhuizen en samenwerkende verenigingen. De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, creatieve mbo’s en de Universiteit Utrecht trekken samen op met diverse instellingen op het gebied van beeldende kunsten, film, podiumkunsten en festivals.

De culturele instellingen weten elkaar steeds beter te vinden, binnen de disciplines en daarbuiten, binnen de eigen stad of het dorp en in de regio. Culturele professionals in Woerden delen bijvoorbeeld vier keer per jaar kennis in het Cultuurcafé. Andere voorbeelden zijn het regio-brede netwerk voor broedplaatsen vanuit stichting LOU en het netwerk van cultuur makelaars in de provincie dat ZIMIHC Connect faciliteert.

Twee Hogeschool voor de Kunsten Utrecht studenten aan het werk

Bron | HKU

Magazines van de provincie Utrecht

Hier vind je de magazines die de provincie Utrecht publiceert. Daarin kun je, in woord én beeld, zien aan welke opgaven we werken. Elke dag weer. Zo balanceren we samen tussen groen en groei.
Volledig scherm