Opgave 2
Toekomstbestendige natuur
Onder biodiversiteit kunnen verschillende zaken gevat worden. Naast soortenrijkdom worden ook eigenschappen van soorten en populaties en de functionaliteit van soorten en gemeenschappen in toenemende mate als aspecten van de biodiversiteit beschouwd. Soortenbeleid wordt onderscheiden
in passief soortenbeleid en actief soortenbeleid. Het passieve soortenbeleid is geregeld in een reeks van verbodsbepalingen. Het actieve soortenbeleid omvat maatregelen die genomen worden om bij te dragen aan het verbeteren van de duurzame staat van instandhouding.




Met wie gaan we dat doen?
3
We maken goed gebruik van de signalen die waterschappen ons kunnen geven.
Toezichthouders en BOA’s zijn het aanspreekpunt voor inwoners.
We ondersteunen gemeenten bij hun soorten managementplannen en adviseren tijdig bij evenementen.
Hoe gaan we dat doen?
Wat willen we bereiken?
2
1
“
”
Biodiversiteit is de levensader van de landbouw. Het versterken van de biodiversiteit is belangrijk voor het telen van gezonde gewassen en de vitaliteit van de veestapel.
We betrekken ecologen vaker en sneller bij ons werk.
We geven initiatiefnemers eerder en betere informatie over (verplichte) onderzoeken.
We denken in oplossingen en niet in problemen.
Bijdragen aan het herstel van de biodiversiteit
In 2020 waren er in Nederland ruim 34.000 verschillende planten- en diersoorten bekend. Een aanzienlijk deel daarvan komt ook voor in de provincie Utrecht, maar exacte aantallen zijn niet bekend. De biodiversiteit staat onder druk. Hoewel het Living Planet Report (Wereld Natuurfonds, 2015) aangeeft dat populaties van Nederlandse diersoorten sinds 1990 een licht herstel laten zien, maakt dit de achteruitgang die er sinds begin 20ste eeuw is ingezet niet ongedaan. Dat is de reden waarom de Nederlandse Rode Lijsten nog steeds aanzienlijk zijn en dat de in hun voortbestaan bedreigde soorten nog niet uit de gevarenzone zijn.