Fotograaf Gijs de Kruijf heeft de Dag van de Utrechtse Kwaliteiten 2022 vastgelegd. Je treft hier een impressie van het plenaire programma aan. Benieuwd naar foto’s van de deelsessies in het middagprogramma? Bekijk daarvoor de werksessiepagina’s.
“Opgegroeid op de Brabantse Wal en opgeleid als aardwetenschapper. Altijd werkzaam geweest in de ondergrond. Eerst bij een adviesbureau, later bij een uitvoeringsorganisatie en nu bij de provincie Utrecht. Onze taak in de provincie is zorgen voor voldoend schoon grondwater, nu en in de toekomst.”
“Van origine een Fries en opgeleid als bedrijfskundige. Aan de start van mijn loopbaan bij de politiek terecht gekomen. Na 13,5 jaar griffierschap, waarbij je de eerste adviseur van de gemeenteraad bent, nu sinds een half jaar begonnen bij drinkwaterbedrijf Vitens. Mijn hoofddoelstelling is de drinkwatervoorziening voor later veilig te stellen.”
Mieke de Jong
Senior beleidsmedewerker grondwater, provincie Utrecht
Nancy Mosterman
Strategisch omgevingsmanager, Vitens
Meer informatie over deze bijdrage vind je in de Bibliotheek.
Hoe hiermee omgaan
Drinkwater is zo vanzelf sprekend. Waar het drinkwater in Nederland vroeger niet op kon, zijn we met onze neus op de feiten gedrukt. Klimaatverandering, hitte en droogte zorgen voor een hoge watervraag. Maar groei van inwoners, grootschalige woningbouw en bedrijvigheid, zorgen voor een verhoogde (drink)watervraag. Hoe zorgen we er toch voor dat het (drink)water goed verdeeld wordt en blijft? Wat kunnen we hieraan doen en wat willen we hieraan bijdragen? Welke keuzes kunnen en willen we maken? Financieel, economisch, …en welke bijdrage kunt u leveren?
Deelnemers aan deze werksessie gingen aan de slag met het vraagstuk en leerden spelenderwijs een relatie te leggen tussen drinkwater en ruimtelijke ordening.
“Ik duik in systemen en hoe alles met elkaar omgaat. Ik geloof in de kracht van ontmoeten en verbinden. Ik maak ruimte voor al die dingen die irrationeel zijn, maar superbelangrijk en ik stel veel vragen. Uiteindelijk ben ik vooral mezelf. Ik ben druk bezig om de wereld een betere plek te maken, mezelf te ontwikkelen en veel plezier te hebben terwijl ik dat doe.”
Erik Kuperus
Systeem opsteller, Ergens voor staan
Wat nu als we niet met onze cognitie, maar op intuïtie onze keuzes zouden maken? En wat nu wanneer we alles mee laten doen? Op een heldere positieve manier maakte Erik met de deelnemers een systeemopstelling op zoek naar nieuwe inzichten. De wisdom of the crowd, zonder al te veel denken.
Jeroen Daey Ouwens houdt zich bij de provincie sinds twee jaar als projectleider bezig met de warmtetransitie.
Youri den Otter houdt zich bij de provincie als beleidsmedewerker al enkele jaren bezig met duurzaam gebruik van de ondergrond. De toenemende drukte in de ondergrond maakt dat verschillend gebruik en functies van de ondergrond steeds beter op elkaar moet worden afgestemd (o.a. energietransitie en drinkwater).
Youri den Otter
Beleidsmedewerker bodem en ondergrond
Jeroen Daey Ouwens Projectleider energietransitie, provincie Utrecht
de bodem in
De provincie Utrecht heeft zich als doel gesteld om zo spoedig mogelijk maar uiterlijk in 2050 CO2-neutraal te zijn. We gaan daarbij van het aardgas af. Om woningen en bedrijven te kunnen blijven verwarmen zullen naast elektriciteit ook alternatieve duurzame warmtebronnen nodig zijn. Een aantal van deze duurzame warmtebronnen bevinden zich in het watersysteem en ondergrond, maar niet elke warmtebron is geschikt voor de warmtebehoefte die boven de grond door woningen, kantoren en industrie wordt gevraagd.
In deze werksessie vertelden Youri en Jeroen de deelnemers welke duurzame warmtebronnen waar in de provincie Utrecht beschikbaar zijn. Dit deden zij aan de hand van een in ontwikkeling zijnde provinciale warmte-atlas, een tool voor gemeenten en ontwikkelaars bij het matchen van warmtevraag en -aanbod. Na een presentatie gingen ze in gesprek over het matchen van vraag en aanbod en konden deelnemers aangeven welke informatie ze nodig hebben bij het maken van keuzes in de warmtetransitie. De opbrengsten nemen Youri en Jeroen mee in de verdere ontwikkeling van de warmte-atlas.
Meer informatie over deze bijdrage vind je in de Bibliotheek.
Stijn is een ervaren landschapsarchitect en een van de partners van bureau BoschSlabbers. Hij heeft een grote interesse voor en affiniteit met landschappelijke inrichtingsopgaven op diverse schaalniveaus en het nadenken over toekomstperspectieven gebruikmakend van de identiteiten van de plek. Als bevlogen ontwerper, afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit, werkt hij graag in teamverband in binnen- en buitenland. Drie uitdagingen neemt hij mee in elke opgave:
1. Mondiale uitdaging, lokale bijdrage.
2. Het natuurlijk systeem als basis en motor.
3. De mens verbinden met haar landschap.
Stijn Koole
Partner en senior landschapsarchitect, BoschSlabbers Landschapsarchitecten
Onze ondergrond is onze bestaansgrond, en deze verandert onder externe invloeden en door eigen toedoen. Onze water- en bodemsystemen lopen tegen hun grenzen aan. Dit vraagt om een hernieuwde blik op het omgaan met water en bodem in onze leefomgeving.
In deze workshop nam Stijn Koole, een van de auteurs van ‘Op Waterbasis’, de deelnemers mee in de praktijk. Aan de hand van een visie op de toekomst voor Nederland bespraken ze aanleidingen, uitdagingen en mogelijkheden die relevant zijn om water en bodem meer sturend te laten zijn bij onze ruimtelijke inrichting. Daarnaast liet Stijn zien wat dit betekent voor de concrete situatie in ons stedelijk gebied.
Meer informatie over deze bijdrage vind je in de Bibliotheek.
Sander van der Wal is mede-oprichter en directeur van &Flux en zorgt ervoor dat innovaties, concepten en samenwerkingen niet blijven hangen in de ideeënfase, maar daadwerkelijk gerealiseerd worden. Met een scherp oog voor belangen en resultaat creëert Sander duurzame samenwerkingen met impact. Op het gebied van klimaatadaptatie in de gebouwde omgeving heeft hij de afgelopen jaren gewerkt aan het creëren van publiek-private samenwerkingen in meerdere regio’s, onder andere voor de afspraken klimaatadaptief bouwen in Utrecht, het bouwconvenant Zuid-Holland en de intentieovereenkomst klimaatadaptieve nieuwbouw Metropoolregio Amsterdam.
De samenwerkingen geven niet alleen antwoord op de vraag: ‘wat is klimaatadaptief bouwen’ maar zorgen ook voor het borgen van ambities, doen, afspraken en prestatie-indicatoren in beleid. Op basis van deze samenwerkingen wordt nu gewerkt aan de ontwikkeling van de landelijke maatlat voor klimaatadaptieve nieuwbouw.
Lot Locher verbindt in haar werk haar internationale ervaring in architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur met klimaatadaptatie en water in stad en regio. Lot combineert haar ervaring met het opzetten van programma’s en het initiëren van netwerken met praktische ervaring van klimaat, bodem- en water gerelateerde projecten in gebiedsontwikkeling (bijv. rondom droogte, wolkbreuken, hitte overstromingsrisico en bodemdaling). Sinds januari doet ze dit werk bij het internationale ontwerp-adviesbureau One Architecture, een ‘global leader’ op het gebied van klimaatadaptatie en Resilience.
Lot Locker
Directeur Klimaat,
One Architecture
Sander van der Wal
Medeoprichter en
directeur, &Flux
ondersteboven werken
In deze werksessie zetten we de deelnemers op hun kop door ze te laten spelen met de dilemma’s die achter water en bodem als randvoorwaarden in gebiedsontwikkeling wegkomen. We keken naar de factor tijd, het omgaan met onzekerheid, de oplossingsrichtingen in gebied en regio en met welke spelregels je met elkaar verder komt als je water en bodem werkelijk rand voorwaardelijk stelt aan gebiedsontwikkeling. Deelnemers kwamen er ondersteboven uit.
Meer informatie over deze bijdrage vind je in de Bibliotheek.
Merel Hondebrink (MSc) is onderzoeker bij het programma Bodem. Studeerde scheikunde en aardwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam met als richting landbouw. Na de studie heeft ze het Nationaal Bodem- en Watertraineeship gedaan, waarbij gewerkt bij waterschap (Amstel, Gooi en Vecht), ingenieursbureau en de Provincie Noord-Brabant. De projecten waar ze aan werkt vanuit Louis Bolk Instituut gaan over bodemkwaliteit, ecologie, bodemkoolstof, strokenteelt en agrarisch waterbeheer in de akkerbouw. Krijgt veel energie van samenwerken met boeren en de uitvoering van onderzoek in de praktijk.
Merel Hondebrink
Onderzoeker duurzaam bodembeheer, Louis Bolk Instituut
Wat is een gezonde bodem? Wat zijn de indicatoren die wijzen op een gezonde bodem? En waar liggen nu de uitdagingen in de landbouw? Ook gaan we in op natuurinclusieve landbouw (NIL). En hoe verhoudt NIL zich tot een gezonde bodem. De sessie eindigde met interactieve casussen en voorbeelden uit het veenweidegebied/Groene Hart.
Meer informatie over deze bijdrage vind je in de Bibliotheek.
“Na mijn studie Sociale geografie en planologie aan de universiteit Utrecht ben ik in 2018 bij de Gemeente Nieuwegein aan de (her)ontwikkeling van de binnenstad van Nieuwegein gaan werken. Een project waar ik door de integrale aanpak van verschillende thema’s in korte tijd erg veel heb mogen leren en ervaren.”
Marco van Hedel
Projectleider Binnenstedelijke Gebiedsontwikkeling, gemeente Nieuwegein
in de stad
Om een gebied toekomstbestendig te maken, is een integrale aanpak nodig tussen watertechnologie en ruimtelijk ontwerp. Zowel (diepe) ondergrondse als bovengrondse oplossingen kunnen elkaar versterken.
Tot voor kort voerden we water het liefst zo snel mogelijk af. Maar dat wordt anders. De klimaatadaptieve stad voert het water niet af, maar slaat overtollig water juist op. Zo is het beschikbaar in periodes van droogte, waarin de vraag naar water toeneemt. Hergebruik wordt daarnaast het nieuwe denken, ook in gebiedsontwikkelingen.
Meer informatie over deze bijdrage vind je in de Bibliotheek.
8
De dag in beeld
Waterschaarste,
hoe hiermee omgaan
7
Wat wil de aarde?
6
Van het aardgas af,
de bodem in
5
Op Waterbasis
4
De kunst van
ondersteboven werken
3
De bodem als basis
2
Circulair watersysteem
in de stad
1