Op vrijdag 14 oktober 2022 organiseerde de provincie Utrecht de Dag van de Utrechtse Kwaliteiten.

Aan de hand van het thema ‘Ondersteboven!’ stond de Utrechtse ondergrond centraal, die met haar bodem- en watersysteem dé basis is waarop al het menselijke ingrijpen plaatsvindt. Of het nu woningbouw is, of landbouw, de energietransitie, transport, recreatie of natuur.

Tegelijkertijd zien we steeds vaker dat dit bodem- en watersysteem tegen grenzen aanloopt. We merken bovendien steeds vaker de effecten van klimaat-verandering op het bodem- en watersysteem, zoals overstromingen, droogte en het dalen van de grondwaterstand. Drinkwaterbeschikbaarheid wordt minder vanzelfsprekend door toename van de vraag, een dalend grondwaterpeil en concurrentie met energieopslag in de bodem. En dit is slechts een handvol van de vraagstukken waarvan de urgentie alsmaar groeit.

In een prikkelend en inspirerend programma ging het gesprek over de urgentie van een andere kijk op de ondergrond. En over hoe we de kansen die de ondergrond biedt, kunnen verzilveren in de verschillende ontwikkelingen waar we aan werken.


OPENING

Magazines van de provincie Utrecht

Hier vind je de magazines die de provincie Utrecht publiceert. Daarin kun je, in woord én beeld, zien aan welke opgaven we werken. Elke dag weer. Zo balanceren we samen tussen groen en groei.
Volledig scherm