Dagvoorzitter Kim Coppes studeerde af aan de faculteit Theater en Drama van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Daarna volgde ze opleidingen in communicatie en journalistiek. Van meet af aan combineerde ze haar werk op de planken met debat, training en bedrijfstheaterprogramma’s. Zocht werkelijke interactie met het publiek.
Kim is thuis in vele branches, van wetenschap tot vervoer en voeding,
van zorg en ziekenhuis, ministeries en kunst, van advocatuur tot uitzendbranche, ondernemersorganisaties, banken en universiteiten.
Kim is een veelgevraagd dagvoorzitter, debatleider, interviewer en trainer. Al die functies gebruikt ze graag door elkaar, want improviseren ligt haar. Ook initieerde en geeft zij de training Leren Modereren, tot professioneel dagvoorzitter/gespreksleider, net als de internationale versie ‘Moderating Events’
Loco dijkgraaf Mathieu Gremmen maakt deel uit van het Dagelijks Bestuur van het Waterschap Rivierenland. “Als heemraad ben ik onder andere betrokken bij de klimaatproblematiek, het dagelijkse onderhoud van stuwen en gemalen, en bewaking van de kwaliteit van het water.” Het Gelders landschap heeft ook zijn warme aandacht, als vice-voorzitter van de Raad van Advies.
Otterman
Els Otterman is hoogheemraad van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. "'Een mooi Nederland waar het goed leven is voor iedereen’. Met dat ideaal ging ik geografie studeren en naar dat doel streef ik nog steeds. Ik vind het belangrijk dat ruimtelijke opgaven duurzaam en integraal gebeuren, met respect voor ieders belang. Samenwerking is daarvoor een noodzakelijke voorwaarde.
ter Maten
Als heemraad bij waterschap Vallei en Veluwe draag ik een rots(je) bij aan het dempen van de klimaatverandering en daarmee aan het verbeteren van de leefwereld van flora, fauna en ‘homo-duursapiens’.
Aan de leefwereld van mijn kinderen en mijn kleinkind dus, waar onder andere de grutto ‘gruttoot’, de bij zoemt, de klokjesgentiaan bloeit, de tureluur tureluurt, de sluipwesp sluipt, de wolf onze faunastand gezond houdt. Waarin elk grondgebruik duurzaam en niet ‘uitmijnend’ is, waar schoon water en schone lucht weer vanzelfsprekend zijn. En waar mijn kleindochter onbezorgd kan opgroeien en zich kan verwonderen aan
de heropbloei van de aarde. En waar welzijn voor welvaart gaat. Kortom ik wil een goede voorvader zijn. Hoe lastig ik dat ook vind. Want goede voorvader zijn betekent ook dat ik anders zal moeten leven en dat kost me moeite.
van Rijn
Het mooiste aan mijn werk als bestuurder bij waterschap Amstel, Gooi en Vecht vind ik het verbinden van de stad en het landelijke gebied. Bijvoorbeeld bij allerlei gebiedsprocessen en het aanpakken van maatschappelijke opgaven. Dat is erg belangrijk voor mij.
Agrariërs werken dagelijks met de bodem en het water in ons gebied. Ze hebben dus veel kennis en ervaring, en dat is heel belangrijk voor het waterschap. Als dagelijks bestuurder gebruik ik deze kennis en ervaring bij het maken van allerlei bestuurlijke beslissingen. Ik doe dat met veel plezier. En op een functionele en gerichte manier.
Voor mij is bodemdaling een van de grootste problemen voor de komende jaren. Hoe gaan we hiermee om? Welke antwoorden bieden we hierop? Daar zet ik mij met heel veel enthousiasme, deskundigheid en nuchterheid voor in.
Mark Niesten van Deltares lichtte toe wat op landelijke schaal aanleidingen, uitdagingen en mogelijkheden zijn om water en bodem meer sturend te laten zijn bij onze ruimtelijke inrichting.
Mark Niesten is als landschapsarchitect werkzaam bij Deltares, een onafhankelijk instituut voor toegepast onderzoek op het gebied van water en ondergrond. Met zijn kennis en ervaring van ruimtelijke planning en ontwerp werkt hij aan oplossingen voor een duurzame en aantrekkelijke leefomgeving waarin de natuurlijke systemen leidend zijn.
Meer informatie over deze bijdrage vind je in de Bibliotheek.
Hoe bouw je 100.000 woningen in een delta van de metropoolregio Amsterdam met toenemend overstromingsrisico? En welke invloed heeft bouwen in de provincie Utrecht op deze plannen? Lot Locher van One Architecture liet zien hoe je klimaatbestendig kunt ontwerpen, rekening houdend met water en bodem.
Meer informatie over deze bijdrage vind je in de Bibliotheek.
Mirjam Sterk: "Als gedeputeerde Bodem en Water weet ik maar al te goed hoe belangrijk de grond onder onze voeten is. Het is dé basis waarop al het menselijk ingrijpen plaatsvindt. Of het nou om woningbouw, landbouw, energietransitie, natuur, sport of recreatie gaat. Tegelijkertijd zien we steeds vaker dat dit bodem- en watersysteem tegen grenzen aanloopt. Bodemdaling is inmiddels een bekend probleem, maar ook het tegengaan van wateroverlast en het omgaan met periodes van droogte vormen een steeds grotere opgave. Goed om hier vandaag met elkaar over in gesprek te gaan en samen de beperkingen, kansen en mogelijkheden te bespreken."
Huib van Essen: "Als gedeputeerde Ruimtelijke Ontwikkeling vind ik het belangrijk dat onze prachtige, veelzijdige provincie zich op een gezonde en duurzame manier ontwikkelt. Zorgvuldig omgaan met de ruimte, bijvoorbeeld door functies te combineren en beschermen wat kwetsbaar is, zijn daarbij uitgangspunten. Bij elke ontwikkeling is het bodem- en watersysteem de basis – letterlijk. Goed om vandaag dat bewustzijn samen verder aan te scherpen en het gesprek te voeren wat dat voor ons in de praktijk betekent.
Water en bodem moeten leidend zijn bij het maken van keuzes en het uiteindelijk leggen van de ruimtelijke puzzel. De vier Utrechtse waterschappen spraken over dit statement met gedeputeerden Huib van Essen en Mirjam Sterk, en natuurlijk met de deelnemers.
"Als gedeputeerde Ruimtelijke Ontwikkeling vind ik het belangrijk dat onze prachtige, veelzijdige provincie zich op een gezonde en duurzame manier ontwikkelt."
"Als gedeputeerde Bodem en Water weet ik maar al te goed hoe belangrijk de grond onder onze voeten is. Het is dé basis waarop al het menselijk ingrijpen plaatsvindt."
Huib
van Essen
Mirjam
Sterk
Hoe kun je de kansen van de toekomst invullen? Wat is het droombeeld? Wat betekent dat voor onze denkwijzen en gedrag nu? Paul Roncken is in Utrecht de provinciaal adviseur ruimtelijk kwaliteit en ging in gesprek over hoe we goede keuzes maken.
Paul Roncken is provinciaal adviseur ruimtelijk kwaliteit van de provincie Utrecht. Hij promoveerde als landschapsarchitect in landschapservaring en het ontwerp van sublieme natuur inclusieve landschappen aan de Wageningen Universiteit. Momenteel is hij bij diezelfde universiteit verbonden aan de leerstoel landschapsarchitectuur. Daarnaast is Paul directeur van het NatuurCollege, maar ook docent en onderzoekend adviseur vanuit interdisciplinaire samenwerking.
Meer informatie over deze bijdrage vind je in de Bibliotheek.
Paul Roncken
Droomscenario's en toekomstdenken
Huib van Essen
en Mirjam Sterk
En hoe zit het in de provincie Utrecht?
Lot Locher
Bouwen vanuit bodem water
Nationale bodem - en wateropgaven
Mark Niesten
Dagvoorzitter
Kim Coppes
In het plenaire ochtendprogramma schetsten we de nationale en provinciale opgaven, lieten we zien hoe je klimaatbestendig kunt ontwerpen, rekening houdend met water en boden en sloten we af met een bijdrage gericht op droomscenario's en toekomstdenken.