Informatievoorziening provincie Utrecht


Nieuwsbrief september 2021

Hierbij ontvang je de nieuwsbrief van het team Informatievoorziening & Automatisering (IEA). Het team IEA bestaat inmiddels uit de volgende clusters, Concernstrategie, Informatiemanagement (IM), Informatiebeleid (IB), Data, Kennis & Inzicht (DKI), Projectenbureau IEA (PBI), Servicemanagement (SM), Beheer (BEH), Documentaire Informatievoorziening (DIV) en Middelen (ICT). Aan de hand van deze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van Informatievoorziening binnen de provincie Utrecht. Deze nieuwsbrief verschijnt maandelijks.

I-volutie Reis: de reis van de digitale provincie

Op 13 september is er een nieuw project gestart binnen I-volutie: de I-volutie Reis. Tijdens de I-volutie Reis (www.i-volutie.nl) worden de medewerkers van de provincie Utrecht uitgedaagd om bewust na te denken over hun kijk op alle digitale ontwikkelingen. Dit wordt gedaan middels gamification waarbij spelelementen worden gebruikt om medewerkers te motiveren, prestaties te verbeteren en concrete gedragsverandering te creëren.

E-learning Informatieveiligheid en Privacy

Vanuit het programma Informatieveiligheid en Privacy (IV&P) zijn we druk bezig om een e-learning tool in te richten die de medewerkers de gelegenheid geeft om op een snelle en eenvoudige wijze hun kennis over veilig en privacybewust werken te vergroten.

Documenten creëren met de Document Generator binnenkort mogelijk

Zoals we in een eerder bericht al lieten weten zijn we begin mei gestart met de implementatie van de Document Generator. Na een Europese aanbesteding is leverancier B-ware met het product Docsys geselecteerd. Inmiddels zijn de meeste sjablonen omgezet en wordt de laatste hand gelegd aan het verwerken van de testresultaten. Ook zijn we bezig met het finetunen van de koppeling met Sharepoint/Teams en Office.

Informatiemanagement; voor een goede start voor verbetering

Eén van de clusters van team Informatievoorziening & Automatisering (IEA) is het cluster Informatiemanagement. Maar wat doen de collega's uit dit cluster eigenlijk? Waar houden ze zich mee bezig? Vanuit diverse invalshoeken kijken we naar de bemiddelende rol van Informatiemanagement. Dit keer vanuit Business Informatie Manager Yvonne Kroon.

4 oktober I-volutie minicollege Grip op informatie: wat vind jij?

Elke digitale interactie tussen collega's, organisaties, bedrijven en burgers laat een controleerbaar spoor van gegevens achter. Soms zijn gegevens zeer gevoelig, soms hebben gegevens geen waarde en nemen ze gewoon ruimte in beslag. Om wat voor een informatie het ook gaat: de hoeveelheid informatie waarmee we vandaag de dag worden geconfronteerd is één van de grootste uitdagingen van dit moment.

Informatieplannen krijgen steeds meer vorm

In eerdere berichten lieten we al weten dat het domein Landelijke Leefomgeving als één van de eerste domeinen een informatieplan (ook wel IV plan) heeft vastgesteld. Inmiddels zijn ook de andere domeinen druk bezig hun plannen vast te stellen. Informatieplannen vormen het meerjaren overzicht waarin de lopende, geplande en voorziene activiteiten en kaders zijn opgenomen op het gebied van informatievoorziening voor een bepaalde afdeling of een bepaald domein.

Een greep uit de e-formulieren

E-formulieren zijn bijna niet meer weg te denken uit onze organisatie. Collega’s Carsten Friedrich, Edwin Smal, Roger Rossmeisl, Carmen Baumgarten en Rob Bliekendaal ontwikkelen met regelmaat een digitaal aanvraagformulier, een enquête of een onderzoek. Waar moet je dan precies aan denken? We geven je graag een paar voorbeelden.

I-volutie inspiratiesessie Maak chocola van data

Op 13 september vond de derde I-volutie inspiratiesessie van dit jaar plaats. Het thema van deze inspiratiesessie was een nieuwe variant op 'Heel Holland Bakt'. Er werd namelijk chocola gemaakt van data. Tijdens een ontspannen gesprek aan tafel werd er gesproken over het werken met data, waardoor het eigenlijk heel logisch wordt. Met andere woorden: er werd chocola van gemaakt. En er zijn heel veel mensen die erg gelukkig worden van chocola.

Meld je aan voor de training Datagedreven Sturing in de Publieke Sector

Zie jij de kansen en mogelijkheden van data voor onze maatschappelijke opgaven? Wil jij leren hoe we als organisatie stappen kunnen zetten naar een meer datagedreven organisatie? Wil jij het verschil maken? In samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) organiseert het programma Slimmer met Data een zevendaagse training Datagedreven Sturing in de Publieke Sector. Meld je snel aan want het aantal plekken is beperkt.

Power BI trainingen

Steeds meer medewerkers, teams en opgaven weten interactieve dashboards van Power BI te gebruiken. Ben jij al bekend met Power BI? Weet je bijvoorbeeld hoe je met deze tool om kan gaan? Om Power BI te gebruiken of om zelf dashboards te maken, worden er in oktober, november en december verschillende Power BI trainingen aangeboden. Aanmelden is vanaf nu mogelijk.

Nieuwe medewerkers gestart

Er speelt veel op het gebied van Informatievoorziening binnen de provincie Utrecht. Om dit allemaal te kunnen realiseren hebben we nieuwe medewerkers nodig. Onlangs zijn er bij het team Informatievoorziening & Automatisering (IEA) nieuwe collega’s gestart. We stellen ze graag aan je voor.