Informatievoorziening provincie Utrecht


Nieuwsbrief maart 2021

Hierbij ontvang je de nieuwsbrief van het team Informatievoorziening & Automatisering (IEA). Het team IEA bestaat inmiddels uit de volgende clusters, Concernstrategie, Informatiemanagement (IM), Informatiebeleid (IB), Data, Kennis & Innovatie (DKI), Projectenbureau IEA (PBI), Servicemanagement (SM), Beheer (BEH), Documentaire Informatievoorziening (DIV) en Middelen (ICT). Aan de hand van deze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van Informatievoorziening binnen de provincie Utrecht. Deze nieuwsbrief verschijnt maandelijks.

Maandelijkse update interventieplan

In de vorige IEA nieuwsbrief gaven we aan dat het noodzakelijk is om een interventie te doen op de gehele organisatie van de Informatievoorziening waarvan Informatieveiligheid & Privacy (IV&P) een onderdeel is. De interventie is bedoeld om naast de acties die nu lopen de lijnverantwoordelijkheid en het eigenaarschap in de staande organisatie beter te kunnen aanjagen waardoor de IV&P processen beter ontwikkelen en de lijnorganisatie beter toegerust wordt om de risico’s te kunnen beheersen. Het uiteindelijke doel is om tot een structurele en een geborgde IV&P te komen.

Stap voor stap naar 1 januari 2022

Als initiatiefnemer van een voorgenomen werkzaamheid in de fysieke leefomgeving, is een vergunning van de overheid of het doen van een melding bij de overheid vaak een verplichting. Daarvoor wordt het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) ontwikkeld. In het DSO kan gecheckt worden welke vergunning en/of melding voor een werkzaamheid nodig is.

Verhuizing papieren archieven

Sinds 2011 staan de papieren archieven van de provincie Utrecht bij een externe leverancier. Vóór de verhuizing van het oude provinciehuis naar de huidige locatie, werd al snel duidelijk dat we alle archieven, die maar liefst 3 km lang zijn, niet kwijt zouden kunnen in het nieuwe pand.

Maak jezelf weerbaar

Dikwijls krijgen we bij het programmateam Informatieveiligheid en Privacy (IV&P) de vraag ‘Is het veilig?' Is deze applicatie, dit systeem of dit proces wel veilig? Of is deze e-mail wel betrouwbaar? Hoe begrijpelijk deze vraag ook is, je zult er niet altijd een eenduidig en bevredigend antwoord op krijgen.

I-volutie minicollege 1: Grip op de Toekomst

Tijdens het eerste online I-volutie minicollege Grip op de Toekomst op 22 maart vertelde Dr. Willem Peter de Ridder, toekomstonderzoeker, schrijver en postacademisch docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam over de sense of urgency. Hij gaf ons een blik op de toekomst en schetste een aantal grote technologische veranderingen die ons leven en ons werk ingrijpend zullen gaan veranderen.

Slim samenwerken kennisplein

Wist je dat we vanuit het projectteam SharePoint een slim samenwerken kennisplein hebben ontwikkeld waar je allerlei handige informatie kunt vinden over alle applicaties in Office 365? Naast nieuwsberichten, videomateriaal en kennisartikelen vind je ook praktische tips op het kennisplein. En natuurlijk kun je met al je vragen terecht bij het Office 365 team.

Beluister de eerste podcast over Informatieveiligheid en Privacy

In de komende weken gaat het UtrechtLab voor hun podcast in gesprek met een aantal medewerkers uit het programmateam Informatieveiligheid en Privacy. Tijdens deze gesprekken zullen deze medewerkers vanuit hun expertise nader ingaan op uiteenlopende thema’s op het gebied van Informatieveiligheid en Privacy.

Gouden werkafspraken voor het werken met MS Teams

Inmiddels werken we binnen de provincie alweer geruime tijd met Teams. Werken met Teams kan gezien worden als een nieuwe manier van werken. Veel medewerkers ervaren dat ook zo en hebben tijd nog om aan deze nieuwe manier van werken te wennen.

Nieuwe medewerkers gestart

Er speelt veel op het gebied van Informatievoorziening binnen de provincie Utrecht. Om dit allemaal te kunnen realiseren hebben we nieuwe medewerkers nodig. Onlangs zijn er bij het team Informatievoorziening & Automatisering (IEA) vier nieuwe collega’s gestart. We stellen ze graag aan je voor.

Facts & figures

Er gebeurt veel achter de schermen bij team Informatievoorziening & Automatisering (IEA), waar je als medewerker niet altijd bij stilstaat. Om je toch een kijkje in de keuken te geven, brengen we een paar interessante facts & figures onder de aandacht.