Nawoord


Hoe gaan we verder?

Henri Kool

Focus, massa en opschalen

Het is heel mooi dat we zelfkritisch kijken naar hoe we ervoor staan op het gebied van innovatie en waar de hick-ups zitten. We zijn goed in pilots. Met het risico dat we erin blijven. De uitdaging zit in het zetten van de volgende stap: de stap naar focus, massa en opschalen.

Opgaven, regie en lef

We hebben te maken met meerdere opgaven die moeten landen in hetzelfde gebied. Een aantal opgaven heeft het karakter van een transitie. In het Huis van Thorbecke ligt hier een mooie rol voor het middenbestuur. Iemand moet de regie willen pakken. Dat is in meerdere opzichten ‘eng’ dus dat vraagt ‘lef’. Maar het vraagt ook de vaardigheid om de stap naar focus en massa te faciliteren. Het betekent daarnaast dat we niet alleen buiten, maar ook binnen zaken met elkaar moeten verbinden. Het gaat eigenlijk om gebiedstransities.


Gedeeld beeld en leren

Het was waardevol dat we met zoveel teams het gesprek over innovatie zijn aangegaan. Er ontstond een behoorlijk gedeeld beeld over waar we goed in zijn en waar onze uitdaging ligt. Het zou mooi zijn om te meten of we een volgende keer ons inzicht verder kunnen verdiepen: waar zijn we succesvol aan het opschalen? Wat maakt dat het lukt? En waar doen we onze stinkende best, maar lukt het niet? Dat zou misschien een mooi vervolg zijn op het gesprek met Albert Meijer. Dat is werkende weg leren, met de kennis van binnen en buiten.


Verder kijken dan experimenten

Ik zie een mooie parallel met het UtrechtLab. Er is het eerste jaar veel uitgeprobeerd. Ook bij het UtrechtLab doet de vraag zich voor wat we van dat alles willen selecteren om mee verder te gaan. Welke ervaringen en welke werkvormen willen we bestendigen, omdat ze onze organisatie verder kunnen helpen?


Natuurlijk moet er ruimte blijven voor nieuwe experimenten om uit te vinden of er nog andere dingen en manieren zijn die ons verder kunnen helpen. We moeten alleen niet in de experimenten blijven hangen. Dat is wat mij betreft de uitdaging voor het komende jaar.