Proeverij

We wilden jullie graag laten experimenteren met andere manieren van werken. Dus organiseerden we een proeverij, met korte werksessies van een uur.

Storytelling

Volgens Hans Mertens zijn mensen verhalende wezens. We geven vorm aan schijnbaar losse verzameling gebeurtenissen door er een verhaal van te maken. Zo geven we betekenis aan ons verleden, en zo kijken we naar de toekomst.


En deze donderdagmiddag gaf hij de deelnemers van storytelling een verhaal mee naar huis. Vanaf de witte gordijnen van het lab leidde hij ze, met hun ogen dicht, naar de commissiezaal. Om, daar aangekomen, een mooi verhaal te vertellen. En te verkennen wat de beelden en symbolen in het verhaal voor de deelnemers betekenen.


Meer weten over Storytelling? Of Storytelling inzetten bij team-, leiderschaps- en persoonlijke ontwikkeling? Neem contact op met Hans, hij vertelt je er graag meer over.

Duurzame markttransities

Zoals een baby tijd nodig heeft om volwassen te worden, zo kost verduurzamen van bedrijven of organisaties ook een tijd. Volgens Lucas Simons doorlopen bedrijven daar waar de markt een grote rol speelt een vast patroon aan fasen. Het vereist de nodige, gerichte inspanning om van de ene fase naar de andere te komen. Alle betrokken partijen spelen daarbij een eigen rol, die verschilt per fase.


De provincie Utrecht heeft hij dit model ingezet bij de landbouwtransitie. De deelnemers gingen met elkaar in gesprek over de film die hierover gemaakt is: hoe krijg je de markt zover dat ze meestal duurdere, duurzaam geproduceerde producten gaan verkopen?


Denk je dat dit model je verder kan helpen? Neem dan contact op met Gerdien Bathoorn, Wilma Timmers of Anne Zuure. Of mail naar UtrechtLab@provincie-utrecht.nl

Zakelijk tekenen

Bij de provincie zijn we goed in tekst en woorden. Maar eenvoudige tekeningen, kunnen complexe zaken een stuk inzichtelijker maken. Bijvoorbeeld tijdens overleg met collega’s, in presentaties of binnen documenten.


Wouter Niks liet de deelnemers ervaren dat iedereen op een zakelijke manier kan tekenen. Hij zette de deelnemers flink aan het werk. Eerst eenvoudig, met pijlen en vormen. Uiteindelijk met begrippen als 'innovatie' en 'biodiversiteit'.Presenteer je verhaal

Als je een verhaal aan een groep wilt vertellen, of een idee wilt overbrengen, wil je dat de luisteraars aan je lippen hangen. Maar in praktijk lukt dat niet altijd.


Tijdens deze workshop vertelde Rosalie Heuten waar je op kunt letten bij lichaamstaal: straal je uit wat je zegt en zeg je wat je uitstraalt? Marleen Mesman vertelde over de kracht van visualiseren van je verhaal.


Bij de grote finale mochten de deelnemers zelf aan de slag. En ze bleken allemaal een goed verhaal te kunnen vertellen: met een paar tips en een raar UtrechtLab kopje kom je een heel eind.


Visualiseren met GIS

Wist je dat GIS weet wat wáár is? En dat er veel verschillende mogelijkheden hebben om dit te visualiseren?


Tijdens de jaaropening van het Utrechtlab nam team GIS collega's op een speelse manier mee in deze mogelijkheden. Met een ware escape room werden deelnemers wegwijs gemaakt in het provinciale data- en kaartenportaal Geo-Point.


De reactie? Dit zouden meer collega's moeten doen! Wil jij meer weten over GIS of wil jij onze escape room aan den lijve ondervinden? Stuur een bericht naar team GIS want bij voldoende animo organiseren ze dit nog een keer.