04. Werkvormen

Methodes en werkvormen zijn hulpmiddelen die je in kunt zetten in een sessie. Met als doel vraagstukken te onderzoeken, nieuwe ideeën te verkennen, hypotheses te testen en te komen tot verrassende ideeën. Hier lichten we er een paar uit die in het UtrechtLab vaak gebruikt worden. De pagina is voortdurend in ontwikkeling, er worden regelmatig werkvormen aan toegevoegd. Ken jij een werkvorm die ook op deze pagina zou moeten staan? Neem contact met ons op.

Vraagverkenning

Je werkt alleen, of met je team, aan iets dat nog niet eerder gedaan is. Dat levert energie op, en trots, en frustratie. Want innoveren is vaak taai. Dan is het fijn zijn als iemand van het UtrechtLab eens met je mee kijkt, met een frisse blik, een luisterend oor. En wellicht kunnen we je ook wat werk uit handen nemen. Dat doen we graag! We starten altijd met verkennen van jouw vraag, dat levert vaak al veel inzichten op.

Design thinking

Design (ontwerpen) draait om het verbeteren van de manier waarop je naar de wereld kijkt (bron: design denken en doen). Design Thinking is een manier van denken, waarbij je uitgaat van de gebruiker, en waar je kleine experimenten opzet om van te leren. Je startpunt is je zoektocht naar 'the right problem', daarna ga je op zoek naar 'the right solution'.

Customer journey

Meer informatie volgt...hou dit magazine in de gaten!

Empathy map

Ga je iets nieuws ontwikkelen? Nieuw beleid, een nieuwe aanpak, een nieuwe project? En wil je meer inzicht krijgen in je doelgroep? Dan kun je dit canvas gebruiken. Het helpt je om een groep gebruikers beter te leren kennen.

World cafe

Het World-Cafespel is een methode om grote groepsdiscussies te verbeteren.

(bron: Gamestorming 2012)

Road map

Meer informatie volgt...hou dit magazine in de gaten!

Context map

Meer informatie volgt...hou dit magazine in de gaten!

Back casting

Een werkvorm waarbij je terug redeneert. Je beginpunt is je eindpunt en samen bekijk je welke stappen je wilt nemen om daar te komen.